Voor patiënten

Je hebt waarschijnlijk maag- of darmklachten of last van andere organen die met de spijsvertering te maken hebben en je bent op zoek naar meer informatie over een dieet of over voeding bij deze klachten. Wellicht sta je al onder behandeling van een internist of een MDL-arts.

MDL staat voor Maag-, Darm- en Leveraandoeningen. Hieronder vallen bijvoorbeeld aandoeningen van de slokdarm, maag, dikke of dunne darm, lever, galblaas en galwegen en de alvleesklier. Als je meer wilt weten over hoe de spijsvertering nou eigenlijk werkt, neem dan eens een kijkje op www.spijsvertering.info

Goede voeding speelt bij aandoeningen aan het spijsverteringskanaal een belangrijke rol. Je bent misschien doorverwezen of zelf op zoek naar een diëtist die ook gespecialiseerd is in dit specifieke vakgebied.

Goed om te weten

Alleen professionals die de vierjarige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek hebben afgerond mogen zich ‘diëtist’ noemen. Deze titel is bij de wet beschermd. Na het afstuderen is elke diëtist verplicht om het vak goed bij te houden, voldoende werkervaring op te bouwen en te voldoen aan de kwaliteitsnormen. Diëtisten die aan deze eisen voldoen, staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

De MDL-diëtist richt zich binnen haar voedings- en dieetadvisering specifiek op mensen met problemen in het maag- darm- of levergebied. Hij/zij heeft naast de vierjarige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek aantoonbare beroepservaring binnen het maag- darm en levergebied en/of de post-hbo opleiding MDL gevolgd.

De meeste MDL-diëtisten werken in een ziekenhuis. Er zijn echter ook MDL-diëtisten te vinden in de eerste lijn (eigen praktijk of bijvoorbeeld verbonden aan thuiszorgorganisaties of een huisartsenpraktijk).

Waar vind je een diëtist?

Hier vind je adressen van diētisten van het MDL-netwerk in de eerste lijn.

Je kunt ook een diëtist in de buurt vinden via de website ZorgkaartNederland.nl of via de Beroepsvereniging van diëtisten NVD

Tip: als je zelf op zoek gaat, neem dan van te voren een kijkje op de website van de diëtist die je op het oog hebt. Je ziet dan gauw genoeg of hij/zij ook patiënten behandelt met specifieke MDL-klachten. Je kunt ook bij het maken van een afspraak navragen of hij/zij ervaring heeft met de problemen waar je tegenaan loopt. Een eerste indruk is vaak al voldoende.