Voor patiënten

Op deze pagina vindt u informatie over voeding bij maag-, darm- of leverklachten, ofwel kort gezegd: MDL-klachten. Onder MDL-klachten verstaan we eigenlijk alle klachten die met het maagdarmstelsel te maken hebben. Dus naast klachten aan de maag, darmen en lever, bedoelen we ook klachten aan de slokdarm, galblaas en alvleesklier.

Meer informatie over de verschillende MDL-ziekten en -klachten en hun relatie tot voeding vindt u op www.spijsvertering.info

Ook bevindt zich op deze pagina een overzicht met contactgegevens van MDL-diëtisten in Nederland.

Goed om te weten

Alleen professionals die de vierjarige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek hebben afgerond mogen zich ‘diëtist’ noemen. Deze titel is bij de wet beschermd. Na het afstuderen is elke diëtist verplicht om het vak goed bij te houden, voldoende werkervaring op te bouwen en te voldoen aan de kwaliteitsnormen. Diëtisten die aan deze eisen voldoen, staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

De MDL-diëtist richt zich binnen haar voedings- en dieetadvisering specifiek op mensen met problemen in het maag- darm- of levergebied. Hij/zij heeft naast de vierjarige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek aantoonbare beroepservaring binnen het maag- darm en levergebied en/of de post-hbo opleiding MDL gevolgd.

De meeste MDL-diëtisten werken in een ziekenhuis. Er zijn echter ook MDL-diëtisten te vinden in de eerste lijn (eigen praktijk of bijvoorbeeld verbonden aan thuiszorgorganisaties of een huisartsenpraktijk).

Waar vind je een diëtist?

Hier vind je adressen van diētisten van het MDL-netwerk in de eerste lijn.

Je kunt ook een diëtist in de buurt vinden via de website ZorgkaartNederland.nl of via de Beroepsvereniging van diëtisten NVD

Tip: als je zelf op zoek gaat, neem dan van te voren een kijkje op de website van de diëtist die je op het oog hebt. Je ziet dan gauw genoeg of hij/zij ook patiënten behandelt met specifieke MDL-klachten. Je kunt ook bij het maken van een afspraak navragen of hij/zij ervaring heeft met de problemen waar je tegenaan loopt. Een eerste indruk is vaak al voldoende.